Pages

23 February 2011

Saya Ingin Duit Cash!

"Saya ingin duit cash!"

Kan senang kalau cakap terus-terang je macam tu. Tak payah nak berseni-seni dan berlapik-lapik.

Tapi, orang bijak pandai takkan bogelkan diri dia macam tu dan merayu macam orang takde pelajaran!

Tapi pelik, sebab aku pernah tengok orang bijak pandai yang macam ni!

Mula-mula sekali aku nak terangkan, tulisan ni berbentuk general. Aku dah lalui satu fasa di mana aku jadi benci sangat dengan battle of the band. Yang terakhir ni memang boleh sangat dikaitkan dengan battle of the band peringkat saringan dengan juri-juri lari bidang macam dalam cerita Rock (2005). Nasib baik ada rujukan filem dari Malaysia.

Setau aku, dalam mana-mana battle or competition ape pun; fundamental(asas), originaliti dan ketepatan masa tu memang basic. Tapi macam mana perasaan korang kalau tengok sendiri depan mate johan sebuah battle of the band melanggar semua benda basic ni? Logik tak?

Ha, bukan ada sebab yang kukuh pun. Sebabnya sangat simple. Diorang pandai ambik hati juri. Diorang gunakan unsur humor (yang dicopy bulat-bulat dari filem Hantu Kak Limah Balik Rumah) untuk buat juri ketawa. Satu lagi, vokalisnya sangat pandai mengampu (vokalis je,yang lain duk belakang gentel telo). Tambahan lagi, sanggup melaburkan RM30 atas pentas bagi kat orang. Juri mane tak tegak bulu beb.

lepas habis tayang video pendek dan mengampu dekat setengah jam, tibalah masa untuk mulakan lagu. Tapi sebelum tu, tune gitar dulu! Tadi tak sempat nak tune, baik tune sekarang, maybe juri akan bagi markah lebih sebab tune gitar atas pentas. Gua pro beb! Ok, dah siap tune gitar. Sebelum mulakan lagu, vokalisnya ade keluar satu 'pepatah agung' berbunyi:

"Kalau Hujan ada Pagi yang Gelap, kami ada Depan yang Cerah". Yah, sangat original. Boleh pergi jauh band ni.

Bla bla bla bla main lagu. Sangat tipikal indie. Banyak jugak yang aku tak faham die sebut ape. Tapi takpe, dia pro! Supporter ramai beb! Satu bas kot!

Sebelum abiskan lagu, ada pause kejap. Borak-borak dulu tarik crowd. jangan bagi diorang bosan. Ok, dah boleh abiskan lagu.

Phew! Lega. Berjaya jugak persembahan diorang selama lebih kurang 40 MINIT ni.

Tiba la masa untuk komen juri pulak. Ke takde? Eh, mesti la ade. Orang bijak pandai ni. Mesti la banyak tengok TV! Kena la ade stail realiti TV sikit. Macam Raja Lawak tu....

Tiga orang juri.

Juri pertama: Saya suka video awak. Original. (tak sentuh pasal lagu masa)

Juri kedua: Kelakar betul. Saya sakit perut ketawa sorang-sorang kat sini. (Juga tak sentuh pasal lagu dan masa)

Juri ketiga: Saya pun nak tiru la (Berdiri sambil buat gaya tangan pusing macam cerita Hantu Kak Limah). Four words: I love your performance! (Pun tak sentuh pasal lagu dan masa)

Dapat tak? ke terapung-apung lagi? Ok, terus-terang la. Diorang bertiga ni tak layak jadi juri. Komen ape ntah. Tak kait mengait pun. Sebenarnya diorang ni ade ke tak kertas pemarkahan tu? Ke main bagi je setiap sorang /10?

Original: Celah mana original? Dua kali diorang tunjukkan yang diorang tak original. Buta ke pekak? Buta sebab tak nampak diorang tiru gaya tangan Hantu Kak Limah tu. Tapi tak logik jugak sebab benda tu diulang-ulang sepanjang video. Pekak ke tak dengar sebelum mula lagu diorang cakap "kalau hujan ada pagi yang gelap, kami ada depan yang cerah"? Pun tak logik jugak sebab die cakap pakai mikrofon dengan sound system yang baik dan kuat.

Entah la, korang nilaikan la sendiri. Aku dah bagi 2 basic tentang battle dan competition. Ade satu lagi ni.

MASA!

Setau kami, daripada time saringan lagi organizer dah pesan masa ada 15 minit je semua sekali. Sebelum final pun diorang ulang pesan. Tapi tak tau la kalau time final diorang ubah dan tak bagitau kami. Sebab tak nampak pun orang jaga masa (masa saringan ada).

Itu...untuk yang datang saringan hari Rabu la. Band johan tadi tu ari Selasa. Maybe juri ari Selasa kate boleh main sejam kot. Sebab tu die tak kisah tune gitar atas stage walaupun dah lambat.

Selain itu, ade jugak satu lagi band yang buat aku panas. Tapi aku malas nak cakap banyak. Aku just boleh kate vokalisnya membebel sorang-sorang kat depan tanpa kenalkan kawan-kawan kat belakang die (kesian diorang) dan terus main lagu. Apa yang mengejutkan, diorang main lagu dari sebuah band baru yang sangat popular. Dah main Rock The World band ni. Satu Malaysia kenal. Tapi budak-budak muda la. Juri tiga orang pakai cantik-cantik dan berpelajaran tinggi tu kompom tak kenal. Aril dan Shahir diorang kenal la. Ha, lagu tu diorang ambik dan tuka lirik pasal duit. Tu pun tak sedap. Tapi yang tak boleh blah tu diorang mengaku tu lagu diorang!

Band ni dapat no 4. Atas sikit daripada band yang siap buat dua sketsa dari saringan sampai final, lirik sendiri, lagu sendiri. Takpe la, kroni kot tu.

Band-band dan kumpulan-kumpulan lain memang aku takde masalah. Kalau diorang menang dan kitorang dapat no last pun tak kisah. Bukan masalah menang kalah sekarang ni. Tapi keadilan! Keadilan untuk diri sendiri dan orang lain!

Kesian la kat orang lain sikit woi...Ade juri pun macam takde juri. Baik tak payah komen kalau setakat nak buat sakit hati je. Ape tugas juri sebenarnya? Korang just cakap rambang je. Asyik fikir kepentingan kompeni korang je! Jangan la jadi hamba sangat kalau betul sangat nak kaya raya. baik tak payah buat pertandingan seni kalau macam tu. Aku tak nampak pun seni celah mane. Seni menjilat ade la kot.

lagu pun korang main komen rambang je. Ade kumpulan yang korang tak komen pun lagu. Korang pro ke tak sebenarnye? Dah prepare ke tak untuk jadi juri competiton melibatkan duit dekat RM 10 ribu ni?

Ada yang cakap kene 'ghairah'. Ha, menjilat memang kena ghairah. Ikut nafsu je. Buang seninya. Tak payah berlakon pun takpe, turun je bawah tu merayu depan juri cakap nak 5 ribu. Cite masalah masing-masing. bapak sakit, takde duit nak belajar ape semua. Lagi senang. Tapi takkan la manusia nak jadi seteruk tu untuk dapatkan duit ye dak?

Dah la, sakit-sakit jari aku menaip panjang-panjang ni. Korang pandai-pandai la pikir sendiri. Yang masuk dan tengok tu kebanyakannya budak U, organizer dan juri pun orang bijak pandai. mesti la diorang tau buruk baiknya. Aku just harap tahun depan ada perubahan. Jangan buat naya ke orang. Orang banyak berabis duit nak masuk final punye pasal. Itu baru duit, belum masa lagi.

Kalau boleh, juri tu biar la betul-betul bersifat pengadil yang mengadili lengkap dengan sikap adilnya. Jangan luaran je nampak pandai, tapi fikiran still stereotaip marhaen. Sampai bila pun negara tak maju macam tu.

Sekian terima kasih.

4 comments:

  1. mereka BODOH!! FUCK THEM ALL!!!

    -LORD-

    ReplyDelete
  2. Yeah!!!! bkn professional pn..
    brlagak je professional...!!!

    -BAONG-

    ReplyDelete